Σεπ
22

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011

«Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά»

Tο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μαζί με πολιτιστικούς φορείς από όλη την Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011, που θα εορταστούν από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2011 με θέμα «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία».

Το ειδικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων που θα οργανώσει το Μουσείο και θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι, είναι «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», όπου θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της ηφαιστειότητας στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό χώρο, θα τονιστεί η σημασία του για την γεωλογική ιστορία και εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια καθώς και η συμβολή της ηφαιστειότητας στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

 

Ειδικότερα, στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων το Μουσείο προγραμματίζει την οργάνωση των ακόλουθων εκδηλώσεων:

* Ξενάγηση στην εκθεσιακή ενότητα «Ηφαιστειότητα – Ηφαίστεια και Ηφαιστειακά πετρώματα»
* Παρουσίαση με θέμα «Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα – Η διαδικασία της απολίθωσης»
* Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και σκαριά»

Ειδικά, για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το Μουσείο θα υλοποιήσει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Ηφαιστειότητα – Ηφαίστεια και Ηφαιστειακά πετρώματα».

Στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος αποτελεί θεσμό, συμμετέχουν όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού με στόχο μέσα από τις εκδηλώσεις να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να συνειδητοποιήσουν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ταυτότητα, αλλά και να προωθηθεί η ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 22510-47033 και 22530-54434, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011