Σεπ
15

Τα μυστικά του τοκετού μέσα από το μικροσκόπιο

Προβολή ντοκιμαντέρ "Microbirth" στη Μυτιλήνη από την ομάδα στήριξης μητρικού θηλασμούΤο Microbirth είναι ένα καινούργιο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που βλέπει τη γέννηση με έναν εντελώς νέο τρόπο, μέσα από το φακό ενός μικροσκοπίου. Ερευνώντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, η ταινία αποκαλύπτει το πώς ο τρόπος που γεννάμε έχει αντίκτυπο στη διά βίου υγεία των παιδιών μας.

 Ο τρόπος που γεννάμε έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μας. Τα μυστικά του τοκετού φωτίζονται στο MICROBIRTH, ένα νέο, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που προβάλλεται παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) σε επίσημη ταυτόχρονη πρεμιέρα το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014. Η προβολή στην πόλη της Μυτιλήνης θα γίνει με συνδιοργάνωση του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ και της εθελοντικής ομάδας στήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας Λέσβου που ανήκει στο πανελλήνιο δίκτυο εθελοντικών ομάδων θηλασμού, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ, Ερμού 111 και ώρα 18:30. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της «σποράς του μικροβιώματος του μωρού» στη διάρκεια του τοκετού, με τα ίδια τα βακτήρια της μητέρας –τα βακτήρια αυτά που βοηθούν να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να αναγνωρίσει τι είναι «φιλικό» και τι «εχθρικό». Αυτή η «σπορά» των βακτηρίων είναι απαραίτητη και, ακόμα κι όταν ένας φυσικός τοκετός δεν είναι εφικτός. Η επαφή του μωρού με τη μητέρα του «σώμα με σώμα» και ο θηλασμός προσφέρουν επίσης τα βακτήρια που είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Οι παραγωγοί της ταινίας και οι επιστήμονες που συμμετέχουν καταδεικνύουν, μέσα από την έρευνά τους, ότι αυτή η «σπορά του μικροβιώματος» τη στιγμή της γέννας καθορίζει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου σε ολόκληρη τη ζωή του.

Εξέχοντες επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Βόρεια Αμερική συμμετέχουν στο MICROBIRTH εκφράζοντας την ανησυχία τους για το πώς οι σύγχρονες πρακτικές των γεννήσεων μπορεί να παρεμβαίνουν σε σημαντικές βιολογικές διαδικασίες καθιστώντας τα παιδιά μας ενδεχομένως περισσότερο επιρρεπή σε ασθένειες αργότερα στη ζωή. Πρόσφατες πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή ότι έχουν περίπου ένα 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, 20% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1, αντίστοιχο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη. Όλες οι διαταραχές αυτές συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ταινία MICROBIRTH διερευνά πολλές πιθανές εξηγήσεις. Εάν ένα μωρό γεννιέται με καισαρική τομή, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη "σπορά" του μικροβιώματος του μωρού, την κρίσιμη μεταφορά των καλών βακτηρίων από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να μην αναπτύσσει πλήρως τις δυνατότητές του. Μια άλλη υπόθεση είναι η πραγματική διαδικασία του κολπικού τοκετού, συμπεριλαμβανομένου του κοκτέιλ των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, θα μπορούσε να επηρεάζουν βαθύτατα τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό του μωρού.

Όπως λέει Δρ Rodney R Dietert, Καθηγητής ανοσοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell,
«κατά την διάρκεια των τελευταίων 20-30 ετών, έχουμε δει δραματικές αυξήσεις στο παιδικό άσθμα, διαβήτη τύπου 1, κοιλιοκάκη, παιδική παχυσαρκία. Έχουμε δει επίσης αυξήσεις στην καισαρική τομή. Μήπως η καισαρική προκαλεί αυτές τις συνθήκες; Όχι. Αυτό που κάνει η καισαρική είναι να μην επιτρέπει στο μωρό να εμβολιάζεται με τα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ωριμάζει. Και ο μεταβολισμός αλλάζει. Είναι αυτές οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού και οι αλλαγές στον μεταβολισμό που ξέρουμε τώρα ότι συμβάλουν σε αυτές τις ασθένειες και τις συνθήκες».

Ο Δρ Matthew Hyde, Επιστημονικός Συνεργάτης έρευνας στην Νεογνική Ιατρική, Imperial College του Λονδίνου, λέει: «Βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος ζει με μια επικίνδυνη ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία που είναι έτοιμη να εκραγεί.
Και η έρευνα που κάνουμε δείχνει ότι τα πράγματα μόνο χειροτερεύουν από γενιά σε γενιά. Έτσι η αυριανή γενιά είναι πραγματικά στο χείλος του γκρεμού εκτός αν μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι γι 'αυτό».

Ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας Alex Wakeford λέει, "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες αγγίζουν επίπεδα επιδημίας. Κορυφαίοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι, από το έτος 2030, το κόστος της θεραπείας αυτής της επιδημίας θα μπορούσε να χρεοκοπήσει διεθνή συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Οι κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά ανήσυχες για τις επιπτώσεις από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και την επίδραση που μπορεί να έχει για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που δεν έχουν εξετάσει ακόμη, ωστόσο, είναι η πιθανή επίδραση των σύγχρονων πρακτικών τοκετού».

Η συν-σκηνοθέτης της ταινίας Toni Harman προσθέτει ότι «οι καισαρικές τομές είναι συχνά απαραίτητες και μπορεί να είναι σωτήριες. Πολλοί σημαντικοί επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις τους εδώ και καιρό. Τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις και οι έρευνες γύρω από το θέμα έχουν ενταθεί και επισημαίνεται ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος στο μέλλον για την υγεία των ανθρώπων. Η ταινία ευαισθητοποιεί το κοινό γύρω από το πόσο εξαιρετικής σημασίας είναι η «σπορά» του μικροβιώματος για όλα τα μωρά, είτε έχουν γεννηθεί φυσιολογικά είτε με καισαρική τομή. Αυτό είναι ένα ζήτημα όχι μόνο για τους γονείς και τους επαγγελματίες της υγείας, αλλά και για όλους τους ηγέτες μας του κόσμου. Είναι σίγουρα η στιγμή ο τοκετός να τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, σε πολύ υψηλότερο επίπεδο».

Το MICROBIRTH με λίγα λόγια

  • Το MICROBIRTH είναι ένα καινούργιο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που βλέπει τη γέννηση με έναν εντελώς νέο τρόπο, μέσα από το φακό ενός μικροσκοπίου. Ερευνώντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, η ταινία αποκαλύπτει το πώς ο τρόπος που γεννάμε έχει αντίκτυπο στη διά βίου υγεία των παιδιών μας. Δείτε περισσότερα στο: http://microbirth.com
  • Το "Microbirth" είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Alto Films Ε.Π.Ε. Παραγωγοί της ταινίας και σκηνοθέτες είναι ένα ζευγάρι Βρετανών κινηματογραφιστών, η Toni Harman και ο Alex Wakeford. Η προηγούμενη ταινία τους «FreedomForBirth» έκανε πρεμιέρα με περισσότερες από 1.100 ταυτόχρονες δημόσιες προβολές σε 50 χώρες το 2012.
  • Η παγκόσμια πρεμιέρα του Microbirth έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014. Η ταινία στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμη online και θα παρουσιάζεται σε διεθνή φεστιβάλ και συναντήσεις.
  • Η διάρκειας της ταινίας Microbirth είναι 70 λεπτά.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες: www.oneworldbirth.net/microbirth/ & http://microbirth.com

Στην ταινία Microbirth εμφανίζονται και συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί όπως:

RODNEY DIETERT, Professor of Immunotoxicology, Cornell University

MARTIN BLASER, Director of the Human Microbiome Program & Professor of Translational Medicine, New York University

ΜARIA GLORIA DOMINGUEZ BELLO, Associate Professor, Department of Medicine, New York University

PHILIP STEER, Emeritus Professor of Obstetrics, Imperial College, London

NEENA MODI, Professor of Neonatal Medicine, Imperial College, London

MATTHEW HYDE, Research Associate in the Section of Neonatal Medicine, Imperial College, London

SUE CARTER, Professor, Behavioral Neurobiologist, University of North Carolina, Chapel Hill

ALEECA BELL, Assistant Professor, Dept of Women, Children and Family Health Science,University of Illinois at Chicago

STEFAN ELBE, Professor of International Relations, University of Sussex and Director of Centre for Global Health Policy

ANITA KOZYRSKYJ, Professor, Department of Pediatrics, University of Alberta and Co-Principal Investigator, Synergy in Microbiota Research (SyMBIOTA)

JACQUELYN TAYLOR, Associate Professor of Nursing, University of Yale

HANNAH DAHLEN, Professor of Midwifery, University of Western Sydney

LESLEY PAGE, Professor of Midwifery, King's College London and President, Royal College of Midwives

 

Τα μυστικά του τοκετού μέσα από το μικροσκόπιο