Νοε
18

Πρόγραμμα για την πρόληψη καπνίσματος σε μαθητές δημοτικού

Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗΤο Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής κατά των εξαρτήσεων «ΠΝΟΗ» στα πλαίσια των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας που εφαρμόζει, πρόκειται να υλοποιήσει Ομάδα Παιδιών Δημοτικού σε μαθητές της Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄, τάξης στο εκπαιδευτικό υλικό « Κάπνισμα ; Όχι Εμείς!»

Η αγωγή υγείας για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές δημοτικού σχολείου είναι μια πρότυπη, καταλυτική και αποδοτική δράση. Επεμβαίνει έγκαιρα, δηλαδή πριν τα παιδιά αρχίσουν το κάπνισμα και δημιουργεί το ερέθισμα να κατανοήσουν και να αποφύγουν έγκαιρα τον εθισμό στη νικοτίνη.
Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αποτελεί κρίσιμη περίοδο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων και στάσεων σχετικά με το κάπνισμα, αφού η αρνητική στάση, που ως τότε έχουν υιοθετήσει τα παιδιά, μπορεί να αμβλυνθεί και να μετατραπεί σε ανοχή του καπνίσματος ή ακόμα και στον πειραματισμό. Επομένως, σημαντική κρίνεται η υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης σ΄αυτές τις ηλικίες, προτού αποδυναμωθούν οι ισχυρές μέχρι τότε αντιλήψεις και στάσεις σε σχέση με το κάπνισμα.
Τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για την Ελλάδα καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των παιδιών που πειραματίζονται με το τσιγάρο, διαρκή μείωση της ηλικίας δοκιμής και έναρξης του καπνίσματος. Το 2013 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας μελέτης παιδιών (13- 15 ετών) έρευνα για το κάπνισμα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι 15% των παιδιών καπνίζει, το 57% εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους και το 67,4% εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα σε κλειστού δημόσιους χώρους.

Μέσα από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στοχεύουμε :
Α) Να διαμορφώσουν τα παιδιά αρνητική στάση απέναντι στις επιλογές του ανθρώπου, που μπορεί να
βλάπτουν την υγεία και ειδικότερα απέναντι στη χρήση βλαπτικών ουσιών όπως ο καπνός
Β) Να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη σε σχέση με τις κοινωνικές επιρροές
Γ) Να μάθουν να αντιλαμβάνονται την πίεση της ομάδας, να αντιστέκονται και να
υπερασπίζονται τη γνώμη τους
Δ) Να καλλιεργήσουν μιας στάση φροντίδας του εαυτού, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα
τους για μην ξεκινήσουν το κάπνισμα
Η ομάδα θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18.00 – 20.00 ή κάθε Σάββατο 11. 00 – 13.00 στο Κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ», Καβέτσου 44 και θα ολοκληρωθεί σε 13 δίωρες συναντήσεις.
Όσοι γονείς επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους το πρόγραμμα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο τηλ. του Κέντρου Πρόληψης 2251020600 (θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας).

Υπεύθυνες σεμιναρίου:
Μαρία Χατζέλλη Κοινωνική Λειτουργός , Στέλεχος Πρόληψης
Δέσποινα Σαμοθρακή Κοινωνική Λειτουργός, Στέλεχος Πρόληψης


Πρόγραμμα για την πρόληψη καπνίσματος σε μαθητές δημοτικού