Απρ
14

5οι Παλλεσβιακοι Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

 Μουσικό σχολείο ΜυτιλήνηςTο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Επάνω Σκάλα», ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μυτιλήνης  και ο  Σύλλογος  Γονέων και  Κηδεμόνων  του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα του Δήμου Λέσβου, διοργανώνουν τους Ε΄ Παλλεσβιακούς Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, σε Ατομικό Μουσικό Όργανο,  Ατομικό Τραγούδι και Μουσικά Σύνολα Σχολείου (χορωδία ή ορχήστρα).

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι μαθητές της Δ΄(τετάρτης), Ε΄(πέμπτης) ή Στ΄(έκτης) Δημοτικού και μπορούν να λάβουν μέρος  με ένα μουσικό κομμάτι ελεύθερης και δικιάς τους επιλογής σε μια ή περισσότερες κατηγορίες. Τα έξοδα μετακίνησης θα επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υπάρχουν στην ιστοσελίδα  http://gym-mous-mytil.les.sch.gr/ (Αίτηση-ΑΤΟΜΙΚΗ, Αίτηση-ΣΥΝΟΛΑ) και θα στέλνονται με email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ή με online αίτηση (Αίτηση-ΑΤΟΜΙΚΗ, Αίτηση-ΣΥΝΟΛΑ) από τους κηδεμόνες των υποψηφίων το αργότερο μέχρι 15  Απριλίου 2015.

(Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας, οι αιτήσεις ΔΕΝ θα γίνονται δεκτές.)

Οι Αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 27 και 28 Απριλίου 2015.

(Το πρόγραμμα των αγώνων θα ανακοινωθεί μετά το πέρας της τελικής ημερομηνίας των αιτήσεων.)

Η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων θα γίνει 28 Απριλίου 2015,στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με τη συμμετοχή των βραβευθέντων μαθητών και Μουσικών Συνόλων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Για τους διακριθέντες προβλέπονται τα παρακάτω βραβεία:

 1. Α΄ Βραβείο, τιμητικό Δίπλωμα, ειδικό έπαθλο
 2. Β΄ Βραβείο, τιμητικό Δίπλωμα, ειδικό έπαθλο
 3. Γ΄ Βραβείο, τιμητικό Δίπλωμα, ειδικό έπαθλο
 4. Ειδική διάκριση, τιμητικό Δίπλωμα
 5. Έπαινος, τιμητικό Δίπλωμα

Αναμνηστικά διπλώματα θα απονεμηθούν σε όλους τους μαθητές.

Σας παρακαλούμε για την σωστή διεξαγωγή των αγώνων, να διαβάσετε προσεκτικά τις παρακάτω διευκρινήσεις:

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Την πενταμελή Κριτική Επιτροπή που ορίζεται με ευθύνη της Οργανωτικής επιτροπής, συγκροτούν καταξιωμένοι εκπαιδευτικοί μουσικής και παιδαγωγοί διαφόρων ειδικοτήτων, έτσι ώστε να είναι σε θέση  να ανταποκριθούν στις επιλογές των συμμετεχόντων μαθητών, με κατοχυρωμένες γνώσεις στο αντικείμενό τους ( πτυχίο, δίπλωμα, μεταπτυχιακοί τίτλοι κλπ.) και εγνωσμένη παιδαγωγική κατάρτιση.

Η κριτική Επιτροπή θα λάβει υπόψη τα παρακάτω:

 • Γενική εικόνα
 • Ομαδικότητα (ισορροπία στο σύνολο)
 • Συγχρονισμός
 • Ερμηνεία (Μουσικότητα, ύφος, χαρακτήρας)
 • Έκφραση (ποικιλία στα σημεία δυναμικής, στη χροιά, φράσεις).
 • Πρωτοτυπία
 • Δημιουργικότητα
 • Τεχνική (ρυθμική ακρίβεια, ορθότητα στον τόνο, στην άρθρωση , στην ποιότητα του ήχου).
 • Βαθμός δυσκολίας.
 • Επιλογή ρεπερτορίου.
 • Αυθεντικότητα.

Οι Αγώνες θα  βιντεοσκοπηθούν, αλλά τα αρχεία αυτά, όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση, είναι στη διάθεση μόνο των μελών της Επιτροπής.

Η προσκόμιση του μουσικού κειμένου (παρτιτούρας) των διαγωνιζόμενων μαθητών, δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν αυτό ζητηθεί από την κριτική Επιτροπή για περιπτώσεις άγνωστων μουσικών έργων.

Οι καθηγητές των διαγωνιζομένων επιτρέπεται να συνοδεύσουν τους μαθητές τους με μουσικό όργανο ή τραγούδι σε χαμηλή ένταση.

Επιτρέπεται στο ατομικό τραγούδι και στη χορωδία, η χρήση CD με μουσική χωρίς λόγια, αρκεί να δοθεί στην επιτροπή εγκαίρως (20 λεπτά πριν αρχίσει ο αγώνας σε αυτήν την κατηγορία). Στο cd να αναγράφεται το όνομα του διαγωνιζομένου και ο αριθμός του τραγουδιού.

 Ένσταση για οποιοδήποτε θέμα επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη του αγώνα. Για την ορθότητα της ένστασης θα αποφασίσει η οργανωτική και η κριτική Επιτροπή των Αγώνων. Οι αποφάσεις της κριτικής Επιτροπής είναι τελεσίδικες και οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις καθώς και να  στηρίζουν την ομαλή διεκπεραίωση των αγώνων. Ένσταση μετά τη λήξη δε θα γίνεται δεκτή, γιατί δε συνάδει με το πνεύμα των αγώνων.

 Με την αίτησή τους οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ταυτόχρονα ότι αποδέχονται τους όρους και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες διεξάγονται οι Αγώνες και προπάντων ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου, που είναι η συμμετοχή και η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μιας και ο τομέας της μουσικής αποτελεί το προσφορότερο έδαφος.

Οι οργανωτική και η κριτική επιτροπή σας εύχονται  Καλή επιτυχία και να θυμάστε το ποίημα «Ιθάκη» του Καβάφη:

… Στη ζωή συχνά αυτό που  έχει σημασία είναι το ίδιο το ταξίδι κι όχι το φτάσιμο στο σκοπό, ο

δρόμος κι όχι το τέρμα, ο αγώνας κι όχι η Ιθάκη…

Σε αυτούς λοιπόν τους αγώνες, σημασία έχει η συμμετοχή, η προετοιμασία, οι εμπειρίες που θα αποκτήσουν οι μαθητές  μέσα από αυτή την διαδικασία και όχι το βραβείο!

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Πληροφορίες:
Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
http://gym-mous-mytil.les.sch.gr
Τηλέφωνο: 22510 25797, 22510 45784
Πληροφορίες: Αλέξανδρος Γεραγωτέλλης
Κινητό: 6937 081 065

5οι Παλλεσβιακοι Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής