Δεκ
19

Τα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου

Το νησί της Λέσβου έχει το δικαίωμα να καυχιέται ότι έχει να παρουσιάσει πλούσια πολιτιστική δράση. Σε πολλές περιοχές του νησιού είναι έντονη η λαϊκή και θρησκευτική παράδοση, στην οποία περιλαμβάνονται οι θρησκευτικές και θεματικές γιορτές, τα ήθη και έθιμα του γάμου, των Χριστουγέννων, του Πάσχα, της Αποκριάς κλπ. Επίσης, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις που αφορούν

τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, αλλά και τις ψηφιακές τέχνες, τη λογοτεχνία και την ποίηση.

 

Είναι εμφανής η προσπάθεια των Λέσβιων να επιδείξουν έντονη πολιτιστική δράση και να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμά και τις παραδόσεις τους, προκειμένου να διατηρήσουν την πολιτιστικής τους κληρονομιά και να προσδιορίσουν την ταυτότητά τους στο παρόν. Η πολιτιστική αυτή δράση περιλαμβάνει αναβιώσεις εθίμων, όπως το πανηγύρι του Ταύρου στην Αγία Παρασκευή, που χρονολογείται από το 1774, καθιερώσεις θεσμών όπως το Λεσβιακό καλοκαίρι, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Μυτιλήνης. Έχουν δημιουργηθεί επίσης νέοι θεσμοί βασισμένοι στην παράδοση του τόπου, όπως η γιορτή του κερασιού και η γιορτή του κάστανου, που διοργανώνονται στην Αγιάσο. Υπάρχουν ακόμα και θεσμοί στα πλαίσια των οποίων συμμετέχουν άτομα από άλλα μέρη της Ελλάδας ή το Εξωτερικό, όπως η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικών στον Μανταμάδο ή το Φεστιβάλ Γυναικών στην Ερεσό.

Τα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου