Φεβ
04

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης "Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε"

Αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος έλεγε ότι θα γινόταν μουσείο στα Χύδηρα, το λιγότερο που θα προκαλούσε στους γύρω του θα ήταν ένα πλατύ μειδίαμα. Πόσο μάλλον αν, παραβλέποντας την αρχική αντίδραση, είχε το θάρρος να το περιγράψει και ως «Ψηφιακό».

Το όραμα του ιδρυτή του μουσείου κου Νικόλαου Γ. Παπαδημητρίου έγινε πραγματικότητα, απέκτησε σάρκα και οστά «ψηφιακής μορφής», μετά από επίπονες και χρονοβόρες διαδικασίες, ως ανταπάντηση σε όσους αμφισβητούσαν ακόμα και την ιδέα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Λέσβου βρήκε στέγη ένα σύγχρονο μουσείο, όπου ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Γεωργίου Ιακωβίδη, του σπουδαίου αυτού ανθρώπουκ αι ζωγράφου. Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε αντικρύσει κάποιο έργο του Ιακωβίδη, πόσοι όμως γνωρίζαμε ότι ο ζωγράφος χάραξε τις πρώτες του γραμμές στα Χύδηρα; Έπρεπε να γίνει το μουσείο για να συνδέσουμε το πρόσωπο με τον τόπο. Κι όχι απλώς να συνδέσουμε αλλά και να δούμε, να ακούσουμε, να μάθουμε. Ήταν λοιπόν το 2008 η χρονιά κατά την οποία ο Ιακωβίδης θα επέστρεφε στην πατρίδα του.

 

Αναμφίβολα το πρώτο στοίχημα είχε κερδηθεί. Πάλι όμως αρκετοί ήταν αυτοί που αντιμετώπισαν την «επιστροφή», τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους τους επισκέπτες που το στηρίζουν θερμά εδώ και δυόμιση σχεδόν χρόνια.

Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης