Φεβ
22

Για την "Ακαδημία Πολιτών Λέσβου"

Πρόκειται για ένα θεσμό ελεύθερης και δημιουργικής επιμόρφωσης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, διανοουμένων και επιστημόνων και σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος. Τέτοιες ή παρόμοιες μορφές επιμόρφωσης μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, με φορείς υλοποίησης Δήμους, Νομαρχίες, Ινστιτούτα και Πνευματικά Ιδρύματα και με την οικονομική συνδρομή και συμπαράσταση επιχειρηματιών και εταιριών, που πιστεύουν και συμμερίζονται το κοινό όραμά μας για κοινωνική προσφορά, μόρφωση και δημιουργία.

Οι επωφελούμενοι από αυτή την εκπαιδευτική προσφορά θα είναι πολίτες της Μυτιλήνης και του Αιγαίου ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή άλλου δημογραφικού χαρακτηριστικού. Τα ακαδημαϊκά αντικείμενα έχουν επιλεγεί αλλά και θα επιλεγούν με γνώμονα τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα των πολιτών αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρεχόμενων γνώσεων σε ατομικό ή και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάποιοι από τους κύκλους των διαλέξεων θα αφορούν την Ιατρική, την Τέχνη και Πολιτισμό, τη Ψυχολογία, την Ιστορία και τη Λογοτεχνία. Τα μαθήματα απευθύνονται σε δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, φοιτητές, ανέργους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλπ. και όλους όσους θεωρούν ότι η Παιδεία για αυτούς που ευτυχούν είναι στολίδι και για όσους δυστυχούν καταφύγιο'.

Οι συμμετέχοντες δεν θα καταβάλουν δίδακτρα, παρά μόνο το συμβολικό ποσό των 30 ευρώ ετησίως, ενώ τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 16.00-19.00 και 19.00-22.00, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Μικράς Ασίας 2 Μυτιλήνη) ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση τους από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η διάρκεια τους για το τρέχον ακαδημαικό έτος καθορίζεται από Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2010 έως 30 Ιουνίου 2011. Μετά το τέλος των διαλέξεων – μαθημάτων θα χορηγούνται στους ακροατές, που παρακολούθησαν με συνέπεια τις ομιλίες-διαλέξεις, σχετικά Πιστοποιητικά Παρακολούθησης. Παράλληλα με τις διαλέξεις θα διοργανωθούν βιωματικά σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικές εκδρομές, που θα συντείνουν στην διαμόρφωση της Κοινωνίας της Γνώσης.

Η Ακαδημία των Πολιτών προέκυψε ως διαπιστωμένη ανάγκη των κατοίκων του Αιγαίου σε μια περίοδο που το Κράτος Πρόνοιας δέχεται σκληρούς κλυδωνισμούς. Η σύνδεση της δράσης αυτής με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη είναι προφανής.

Άμεσος στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της πνευματικής ζωής του Αιγαίου και να αποτελέσουμε εφαλτήριο, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα και τα υπόλοιπα νησιά

Εκτός από το μορφωτικό έργο που θα παρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κυψέλες και δομές πολιτισμού μακροχρόνιας διάρκειας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος μας σε ένα πιο ευρύ και ανοιχτό πεδίο συμμετοχής και ενδιαφέροντος.

Στα σεμινάρια της Ακαδημίας των Πολιτών πρόκειται να διδάξουν παγκοσμίου κύρους επιστήμονες που θα προσκαλούνται ανάλογα με την εξειδίκευσή τους και την εμπειρία τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και από το εξωτερικό.

Καλούμε τους δήμους της Λέσβου να διευκολύνουν την πρόσβαση των δημοτών τους στην πόλη της Μυτιλήνης για την παρακολούθηση των διαλέξεων (με τη χρήση ειδικών λεωφορείων) και όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ευόδωση της προσπάθειας αυτής. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε προσφορά θα δημοσιοποιηθεί ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του έργου και της κοινωνικής ευθύνης.

Ευστράτιος Παπάνης, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου – Επιστημονικά Υπεύθυνος της Ακαδημίας των Πολιτών Λέσβου

Πηνελόπη Πουλερού, Msc, Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης – Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ακαδημίας των Πολιτών Λέσβου

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Site: http:/www.civilacademy.gr/

Για την